امروزه ردپای سنگ های آتشفشانی در هر یک از حوزه های ساختمانی به ویژه حوزه طراحی دکوراسیون، بیشتر دیده می شود. این سنگ ها نه تنها جلوه های بصری ویژه ای را در هر یک از نقاط ایجاد می کنند؛ بلکه با برخورداری از مقاومت بالا، دچار آسیب نشده و از رطوبت نیز بی تاثیرند. اکنون به لطف حضور انواع این سنگ، دست طراحان و مجریان دکوراسیون برای طراحی و زیباسازی هتل ها، باغ ها و تالارها بازتر شده است. در ادامهی این مقاله به بررسی کاربرد سنگهای آتشفشانی در ساختمان سازی میپردازیم و نکاتی را در خصوص این سنگها برای شما بیان میکنیم.
نحوه تشکیل سنگهای آتشفشانی
از جمله پدیده های طبیعی که در طول سال های مختلف و در زمان های نامشخص اتفاق می افتد فوران کوه های آتش فشانی می باشد. علت وقوع آتشفشان به اتفاقاتی که در لایههای درونی زمین میافتد، برمیگردد. زمانی که مواد درون هر کوه آتشفشانی به هسته زمین نزدیک میشود در اثر حرارت، به مواد مذاب تبدیل میشوند. اصطلاحا به این مواد مذاب ماگما گفته می شود. پس از خروج این مواد آنها در معرض هوا قرار گرفته و سرد میشوند و بدین ترتیب سنگهای آتشفشانی را به وجود میآورند. وجود ویژگی های منحصر به فرد در این سنگ ها باعث شده تا از آن ها در صنایع نختلف همچون ساختمان سازی استفاده شود.
بیشتر بخوانید: پوکه معدنی قروه
انواع سنگهای آتشفشانی
سنگهای آتشفشانی بر اساس مدت زمانی که طول میکشد تا سرد شوند به انواع مختلفی تبدیل میشوند که در این قسمت به چند نوع از آنها اشاره میکنیم.
-
سنگهای آتشفشانی آندزیت و بازالت:
این دو سنگ به خاطر ترکیبشان با مواد مختلف دارای رنگهای مختلفی میباشند و برای ساخت زیور آلات از آنها بسیار استفاده میشود.
-
سنگهای آتشفشانی فنولیتی، تفریتی و بازانیت:
این سنگها به عنوان سنگهای گرانقیمت شناخته میشوند و در ترکیب این سنگها نیز فنوکریستهای فلدسپاتوئید زیادی وجود دارد و ظاهری شبیه به سنگهای صحرایی دارند.
-
سنگ آتشفشانی لالیت:
سنگهای لالیت دارای فلدسپار غنی از پتاسیم هستند و این باعث شده تا مقاومت آنها زیاد باشد و همین ویژگی باعث شده تا در ساختمان سازی مورد استقبال قرار گرفته است.
-
سنگ آتشفشانی داستین یا ریولیتی:
در ساختار این نوع سنگ فنوکریستهای کوارتز وجود دارد و دارای دانههای ریز و کریستالی هستند که باعث زیبایی این سنگ شده است. از این نوع در طراحی داخلی صنعت ساختمان سازی استفاده میشود.
-
سنگ آتشفشانی تراکیتی:
بخش زیادی از این سنگ از فلدسپار آلکالن تشکیل شده است و حالتی خمیری شکل و نرم دارد. این سنگ به علت سست بودن کاربرد چندانی ندارد و تنها از آن برای ترکیب کردن سیمان استفاده میشود.
-
سنگ آتشفشانی پوکه:
این سنگ دارای ظاهر متخلخل است اما استحکام زیادی دارد. این ویژگی باعث شده تا از این نوع سنگ آتشفشانی در بسیاری قسمت های ساختمان سازی استفاده شود.
موارد بیان شده چند مورد از انواع سنگهای آتشفشانی است که برای شما تا حدودی ویژگیهای آنها را بیان کردیم تا شما آشنایی کلی با این سنگها پیدا کنید و با انواع آنها و کاربردهایشان آشنا شوید. در قسمت بعدی بیشتر در رابطه با کاربردهای این سنگها با شما صحبت میکنیم.
انواع کاربرد سنگ آتشفشانی
استقبال از انواع سنگ آتشفشانی بیش از پیش پیشرفت داشته است. سنگ هایی که در بخش های مختلف حضور یافته و اتفاقات مثبتی را رقم زده اند. در ادامه راجع به کاربرد آنها صحبت خواهیم کرد:
طب سنتی
یکی از کاربردهای سنگ آتشفشانی را می توان معطوف به طب سنتی دانست. این سنگ ها تاثیر بسزایی در کاهش مشکلات روحی و روانی داشته و استرس را به شدت کاهش می دهند. از تاثیر آنها در درمان دردهای عضلانی نمی توان غافل شد. آن دسته از مناطقی که در نزدیکی آتشفشان واقع شده و یا به آب گرم طبیعی دسترسی دارند؛ اغلب از این سنگ ها بهره می برند.
طراحی داخلی و خارجی ساختمان
سنگ های آتشفشانی به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارند، در طراحی دکوراسیون داخلی و نمای ساختمان و شیب بندی و کف سازی ساختمان و …. بسیار پرکاربرد می باشد. وزن سبک و ضدرطوبت بودن سنگ های آتشفشانی مزیتی است که استفاده از آن را در این صنعت بیشتر کرده است.
صنایع تصفیه آب
صنعت تصفیه آب به حضور جدی سنگ آتشفشانی نیازمند است. این سنگ ها دارای بافت طبیعی و خارق العاده ای بوده و منجر به تصفیه انواع آب های مصرفی خواهند شد. قدرت سنگ های آتشفشانی در جداسازی ضایعات آب، بسیار بالاست. همچنین خاصیت ضد باکتریایی این سنگ ها باعث شده تا هیچ یک از باکتری ها در آب رشد نیابند. جلبک ها نیز جرات حضور در آب را نخواهند داشت.
ساخت وسایل درمانی و زیبایی
با حضور موثر انواع سنگ آتشفشانی، ساخت وسایل درمانی و زیبایی، رونق گرفته است. سنگ پا یکی از وسایل درمانی موثر است که باعث لایه برداری پوست شده و حس آرامش را برای آن به ارمغان می آورد. دردهای عصبی نیز به واسطه آن کاهش می یابند. همچنین انواع زیورآلات تزئینی، مجسمه ها و تندیس های زیبا نیز امکان ساخت توسط سنگ های آتشفشانی را یافته اند.
کشاورزی
استفاده از سنگ های آتشفشانی در کشاورزی، بسیار مرسوم گردیده است. این سنگ ها به واسطه خواص فراوان خود در این حوزه رواج یافته اند. سنگ های فوق، قابلیت ویژه ای در جذب رطوبت داشته و اکسیژن مورد نیاز را به خاک می رسانند. همچنین آنها با انواع آفات و حشرات مبارزه نموده و منجر به رشد بهینه محصولات کشاورزی می شوند.
کاربرد سنگهای آتشفشانی در ساختمان سازی
برخی از سنگهای آتشفشانی بخاطر داشتن ویژگیهایی همچون استحکام بالا و… در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله این کاربردها میتوان به استفاده از این سنگها در فضای باغها، نمای ساختمانها، طراحیهای داخلی مکانهایی همچون هتلها و تالارها و آبنماهای تزئینی منزلها اشاره کرد.
نحوه تشکیل سنگ ساختمانی پوکه از آتشفشان
همانطور که می دانید یکی از سنگ های آتشفشانی، پوکه معدنی نام دارد. این سنگ های متخلل از مواد مذاب درون زمین که از دهانه کوه آتشفشانی خارج میشوند و در اثر تغییر دما و قرار گرفتن در مجاورت هوا، سرد میشوند تشکیل می شوند. پوکه ها دارای وزن و چگالی بسیار کم و متخلل هستند و در ساختمان سازی بسیار کاربرد دارند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با انواع مختلفی از سنگهای آتشفشانی و همچنین کاربرد این سنگ ها در ساختمان سازی آشنا کنیم و نکاتی را در خصوص آنها برای شما بیان کردیم. از مشخصههای اصلی سنگهای آتشفشانی که برای ساختمان سازی از آن ها استفاده میشود، استحکام بالا می باشد. در این بین سنگ پوکه معدنی ماهیت متفاوتی نسبت به سایر سنگ ها دارد و با وجود استحکامی کمتر در مقایسه با دیگر سنگها بیشتر از بقیه در صنعت ساختمان سازی به کار می رود.